Ce diferențe există între cipurile Apple M1 și M2?

Ce diferențe există între cipurile Apple M1 și M2?

Dacă folosești produse Apple, probabil ai auzit deja de cip-urile M1 și M2. În noiembrie 2020, compania a anunțat cip-ul M1 ca primul procesor proiectat special pentru calculatoarele Mac. De atunci, Apple a adus îmbunătățiri semnificative asupra cip-ului M1 cu cip-ul M2, care a fost introdus în iunie 2022. Să vedem care sunt principalele diferențe între cele două.

GPU - Performanță grafică

Una dintre principalele diferențe dintre cip-ul M1 și cip-ul M2 este numărul de nuclee GPU.

Cip-ul M1 are 8 nuclee, în timp ce cip-ul M2 are 10 nuclee, permițând cip-ului M2 să ofere o performanță grafică cu până la 25% mai mare decât cip-ul M1, la același nivel de energie. Aceasta este cu atât mai evidentă atunci când rulezi mai multe sarcini sau aplicații complexe.

M2 Pro ajunge la un nivel superior cu până la 19 nuclee GPU - cu trei mai multe decât M1 Pro. M2 Max, pe de altă parte, are chiar mai multă putere cu până la 38 nuclee GPU. Asta înseamnă o viteză grafică cu peste 30% mai mare decât cea a M1 Max!

CPU - Viteză

Numărul de nuclee CPU afectează viteza procesorului. M1 și M2 au ambele 8 nuclee CPU și 8 fire, dar M2 rulează la o frecvență maximă de 3,5 GHz, în timp ce M1 rulează la o frecvență maximă de 3,20 GHz. Cu alte cuvinte, cip-ul M2 livrează o performanță CPU cu 18% mai rapidă cu aceeași consum de energie.

Dacă cauți un pic mai multă eficiență și viteză, poți opta pentru M1 Pro sau M1 Max, care ambele livrează un CPU cu 10 nuclee.

Vrei să ajungi la un alt nivel? M2 Pro și M2 Max livrează un CPU cu 12 nuclee.

Vrei să mergi chiar mai departe? Mac Studio cu M1 Ultra poate fi configurat cu până la 20 de nuclee CPU, deși acest lucru poate fi costisitor.

Memorie

Încă o diferență între cele două cipuri este cantitatea de memorie pe care o suportă. Cip-ul M1 suportă până la 16 GB de memorie unificată, în timp ce M2 suportă 24 GB de memorie. Aceasta înseamnă o creștere de 50% în lățimea de bandă a memoriei.

În plus, controlerul de memorie al M2 poate suporta 100 GB de memorie unificată, ceea ce îmbunătățește semnificativ lățimea de bandă a memoriei M1 de 68,25 GB. Acest lucru înseamnă că cipul M2 va putea gestiona sarcini și aplicații mai solicitante, inclusiv editare video, redare 3D și jocuri.

Încă o dată, noile cipuri M2 Pro și M2 Max depășesc generațiile anterioare cu 32 GB de memorie unificată rapidă, iar M2 Max dublează lățimea de bandă a memoriei unificate cu 96 GB de memorie unificată.

Concluzii

Cipurile M1 sunt suficiente pentru mulți utilizatori. Cu toate acestea, cipurile M2 oferă mai multe îmbunătățiri față de variantele M1 care pot fi utile pentru creatorii de conținut, gameri și alți utilizatori care au nevoie de o eficiență mai mare, mai multă memorie și capacități îmbunătățite de procesare a graficelor.

ALTE ARTICOLE

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please note, comments must be approved before they are published